Bezienswaardigheden in- en rondom Porto

Ondanks dat Porto een vrij kleine stad is en geen heel groot aanbod aan bezienswaardigheden heeft (alhoewel de stad zelf al een bezienswaardigheid op zich is) zijn er toch tal van attracties en highlights welke een aanrader zijn om te bezoeken.

De meeste bezienswaardigheden en musea liggen in het historische centrum van de stad. Op deze pagina ontdek je de beste en meest populaire bezienswaardigheden in- en rondom Porto.

Dom Luis-I brug

De iconische brug van Porto is de Dom Luis-I brug. Het is ontworpen door het bureau waar Gustave Eiffel van de Eiffeltoren heeft gewerkt. Het is overigens een mythe dat Gustave de brug ontworpen heeft.

De brug is geopend in 1886 en heeft twee brugdekken: Over het bovendek is voor de metrolijn en voetgangers en het benedendek van de brug wordt gebruik voor autoverkeer en voetgangers.

Het hoogteverschil tussen beide dekken is 44 meter. Vanaf de brug heb je een fenomenaal uitzicht over Porto en de Douro.

Kathedraal van Porto

Midden in het historische centrum van Porto staat Sé de Porto, de kathedraal van Porto. De bouw van de kathedraal is in de 11de eeuw gestart en ruim 2 eeuwen later voltooid. Het is zonder twijfel een van de mooiere gebouwen van Porto.

Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor de schatkamer betaal je een kleine entreeprijs.

Station Sao Bento

Het treinstation Sao Bento is een bekend gebouw in Porto. Het station is in een oud klooster gevestigd en inmiddels het belangrijkste station van de stad.

Sao Bento is niet zozeer bekend om de treinverbindingen (deze zijn overigens wel erg goed!) maar om de typische Portugese tegeltableaus welke je in de centrale hal kunt bewonderen. Het is dan ook een gebouw wat massaal door toeristen wordt bezocht.

Op de tegeltableaus in de centrale hal vind je alle belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis. Mocht je met een gids dit gebouw bezoeken dan zal deze tekst en uitleg hierover geven.

Casa de Musica

Het Casa da Música is een prachtig modern gebouw wat enorm afwijkt van de gebruikelijke bebouwing in Porto. Het is een ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas wat meerdere architectuurprijzen heeft gewonnen.

Het gebouw zou eigenlijk in 2001 geopend worden, toen Porto was verkozen als Europese hoofdstad van het jaar. Door een vertraging is dit uiteindelijk pas in 2005 gebeurd.

Rondleidingen in het gebouw zijn mogelijk maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een concert te bezoeken. Misschien een veel leukere keuze!

Torre dos Clérigos

Maria-Pia brug

Port wijnkelders in Vila Nova de Gaia

Porto strand

Porto is een stad met een strand: Een dikke plus, want hoe heerlijk is het om een stedentrip met strand te combineren!

Met het oude trammetje ben je in ongeveer 15 minuten bij het strand van Porto.