Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon heeft een rijke en culturele historie: Er zijn dan ook tal van bezienswaardigheden welke door de eeuwen heen het Lissabon van vandaag hebben gevormd. Onder andere enkele welke aan de grote aardbeving van 1755 zijn gerelateerd, een gebeurtenis welke een ongekende impact op de stad heeft gehad.

Als je een stedentrip naar Lissabon gaat maken of de stad bezoekt tijdens je vakantie naar Portugal zijn dit de bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen.

Torre de Belém

De Torre de Belém is een in de 16e eeuw gebouwde toren ter ere van de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. De toren stond oorspronkelijk op een eiland, tegenwoordig is dit onderdeel van het vaste land. De toren had naast een erefunctie ook een verdedigende functie tegen aanvallen op de stad.

De torre de Belém staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is een van de meest bekende en populaire bezienswaardigheden van de stad.

Het is mogelijk om de Torre de Belém te beklimmen en om van een fantastisch uitzicht over de Taag te genieten.

Castelo de São Jorge

Op 110 meter hoogte boven Lissabon staat sinds de 16de eeuw het prachtige eeuwenoude kasteel Sao Jorge (Sint-Joris). Voor deze tijd stond op deze plaats al een Romeins kasteel.

Vanaf het Castelo de Sao Jorge heb je een geweldig uitzicht over de Taag en de stad Lissabon.

Je kunt het kasteel bezoeken, de 10 torens beklimmen en over de oude muren wandelen. Op het terrein zitten meerdere horeca zaakjes waar je tussendoor kunt genieten van een lekker drankje.

In de zomermaanden worden op het centrale plein van het kasteel diverse shows gehouden, waaronder met roofvogels en ridderorden. Ook vind je het Casa Ogival hier: Een voorstelling van video en geluid waarin je alles ontdekt over de geschiedenis van Castelo de Sao Jorge.

Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril is de bekende rode hangbrug over de rivier de Taag. De brug is geinspireerd door de Golden Gate Bridge (San Francisco), is ruim 2,5 km lang en op het hoogste punt 75 meter hoog.

Over de brug gaan auto’s, bussen en treinen en het maakt niet uit met welke van deze drie vervoersmiddelen je reist: Je hebt altijd een adembenemend uitzicht.

Kathedraal van Lissabon

Sé de Lisboa, oftewel de Kathedraal van Lissabon is de enige kathedraal van de stad. Het gebouw ligt in de wijk Alfama en de oudste delen stammen uit de twaalfde eeuw. Het gebouw is ter ere van de overwinning op de Moren op een oude Moorse moskee gebouwd.

De buitenkant van de kathedraal doet je denken aan een fort uit de middeleeuwen terwijl de binnenkant decoratief in Gothische stijl is gebouwd. Een sterk, onverwacht contrast.

De kathedraal is iedere dag geopend voor publiek en heeft gratis entree.

Torre Vasco de Gama

In de nieuwe, moderne wijk Parque das Nações staat de Torre Vasco de Gama. Met 145 meter is dit het hoogste gebouw van Lissabon.

De toren is samen met de wijk in 1998 gebouwd ter ere van de wereld EXPO. De toren is vernoemd naar Vasco de Gama: De ontdekkingsreiziger in de 15de eeuw en de tijd dat Portugal over de wereldzeeën heerste.

Niet alleen de naam van de toren wijst naar deze tijd maar ook de architectuur ervan: Het heeft de vorm van een schip gekregen met de liftschacht als mast en de stalen afwerking als zeil. Het gebouw met panoramisch uitzicht bovenop stelt het kraaiennest voor: de plek waar zeevaarders panoramisch konden uitkijken over zee.

In het gebouw wat aan de toren vastzit is sinds kort een luxe hotel gevestigd. Het totaalplaatje lijkt op het wereldberoemde hotel uit Dubai.

Je kunt dagelijks in de toren naar boven met een lift met tevens panorama uitzicht. Je hoeft geen gast van het hotel te zijn om naar boven te kunnen gaan.

Het uitzicht van bovenaf is adembenemend!

Lissabon Zoo

In de Lissabon Zoo dierentuin kun je meer dan 400 verschillende soorten dieren bewonderen. Een geweldige attractie om te bezoeken, zeker als je met kinderen bent.

De dierentuin bestaat al sinds 1884 en heeft door de tijd heen verschillende veranderingen ondergaan, waaronder het verbeteren van dierenverblijven.